^Snippet(ejp);

Home > Arhiva > 2023 > Numar: 1 > Editorial: Asistența socială într-o societate în schimbare

 Editorial: Asistența socială într-o societate în schimbare

    by:
  • Cosmin Goian (West University of Timisoara, Faculty of Sociology and Psychology, No. 4th V. Pârvan Boulevard, Timişoara, România, E-mail: cosmin.goian@e-uvt.ro)
  • Loredana-Marcela Trancă ( West University of Timisoara, Faculty of Sociology and Psychology, No. 4th V. Pârvan Boulevard, Timişoara, România, E-mail: loredana.tranca@e-uvt.ro)

Numărul 1 din 2023 al Revistei de Asistenţă Socială şi-a propus să publice articole originale, cu privire la problematica asistenței sociale într-o societate aflată în schimbare. Schimbările sociale din ultima perioadă afectează diverse domenii în care asistenții sociali intervin. Fie că vorbim despre persoane refugiate din cauza războiului, despre familii afectate din cauza pandemiei de Covid-19 sau de criza economică, asistenții sociali sunt în prima linie de intervenție, asistând grupurile vulnerabile. Tematica, importantă și actuală pentru spațiul asistenței sociale românești, a avut ca rezultat publicarea a 18 articole realizate în calitate de unic autor sau în echipe de lucru. Sumarul este variat și sunt prezentate cercetări cu diferite tematici din domeniul asistenței sociale, cu referințe importante și din zona interdisciplinară, realizate în România, dar și la nivel internațional.

Astfel, Juliana Ajdini publică un articol pe o temă insuficient studiată, și anume rolul asistenților sociali în practica cu părinți încarcerați, cercetarea fiind desfășurată în Albania.

O echipa formată din Snaebjorn Omar Gudjonsson, Aslaug Felixdottir, Claudio Fuenzalida, Jocelyn Deloyer, Bernard Gerritsma, Serge Mertens, Javier Sempere publică un articol despre terapia de grup multifamilială și impactul acesteia asupra bunăstării și comunicării în cadrul familiilor.

Doamnele Gianina-Mălina Lăzărescu și Mona Vintilă au fost acceptate spre publicare cu un articol despre atitudinea tinerilor față de operațiile cosmetice, probabilitatea de a avea operații estetice și sursele preferate de informații cu privire la aceste intervenții.
Un articol despre efectele asupra politicii europene de coeziune în Europa de Est (studiu de caz al dezvoltării resurselor umane în școlile românești) a fost acceptat pentru autorii Marius Lupşa Matichescu, Aurora Carmen Bărbat și Marian Ilie.

Doamna Gheorghița Nistor a fost acceptată pentru publicare cu un articol referitor la necesitatea de a adapta drepturile copiilor la era digitală.

O echipă formată din autorii Andreea Sima, Cosmin Goian și Luiza Vlaicu prezintă o cercetare despre dezvoltarea comunitară prin intermediul tinerilor în localitatea Sânpetru Mare, județul Timiș.

Autorii Marina Alexandra Tudoran și Alexandru Neagoe au publicat un articol despre influența componentei religioase asupra implicării școlare la copiii proveniți din medii defavorizate.

O temă cu privire la provocările incluziunii grupurilor sociale vulnerabile în societatea pandemică și post-pandemică a fost publicată de autorii Paolo Ammaturo, Carlo Ammaturo, Maria Bruna, Letizia Fallucca și Paolo Aiello.

Doamnele Elena-Monica Mihalcea și Lavinia Elisabeta Popp au prezentat o cercetare referitoare la implicațiile pandemiei de Covid 19 și ale războiului Rusia-Ucraina asupra dinamicii familiei.

Autoarele Patricia Runcan și Adelia Florea (Furdui) au publicat un articol despre problemele actuale în asistenţa socială în şcoală.

De asemenea, Remus Runcan și Patricia Runcan au abordat o tematică referitoare la adolescență și stigmatizare, o provocare într-o societate în schimbare.
Echipa de cercetare formată din Laurence Fond-Harmant, Anne Philippart, Salim Megherbi, Pascale Pereaux și Mihaela Gavrilă-Ardelean a publicat un articol despre provocările asistenței sociale în contextul digitalizării societății europene.

A fost acceptată pentru publicare o temă cu privire la interzicerea teoriei critice rasiale în SUA și a studiilor de gen în România – implicațiile mișcărilor liberale/ populiste pentru asistență socială, realizată de Melania Popa Mabe.

Autoarele Simona Bostan și Mihaela Gavrilă-Ardelean au publicat o lucrare despre sociologia medicală și rolul acesteia în educația socială profilactică pentru sănătate.
Doamnele Elena-Diana Zastran și Mihaela Rada au abordat o tematică referitoare la resursele digitale și modul în care acestea reprezintă un sprijin pentru facilitarea accesului la serviciile sociale într-un context de pandemie.

O temă referitoare la pregătirea pentru viața independentă a copiilor și a tinerilor din sistemul rezidențial de protecție socială a fost publicată de autoarele Loredana Marcela Trancă și Beatrice-Simona Ţimonea.

Echipa de cercetare formată din autoarele Claudia Constantinescu, Mirela Anghel și Liliana Caplescu au publicat o cercetare despre dezvoltarea tendințelor prosociale pentru adolescenți prin intermediul voluntariatului.

De asemenea, a fost acceptată spre publicare şi o temă realizată de doamna Carmen Stanciu, cu privire la provocările și nevoile persoanelor vârstnice în perioada pandemiei.
Actualul număr al Revistei de Asistență Socială se încheie cu recenzia elaborată de Carmen Palaghia pentru volumul publicat în 2020 la Academia de Studii Economice, sub coordonarea lui Octavian Rujoiu, Psihosociologia vieţii cotidiene. Despre interacţiunea om-animal, volum care propune o reflecție la înțelegerea comportamentului animal în diverse contexte, util atât specialiștilor din științe socio-umane, cât și proprietarilor de animale de companie.

Diversitatea şi actualitatea articolelor acceptate spre publicare oferă rezultate utile cercetătorilor şi practicienilor din domeniul asistenţei sociale, lăsând deschise teme de reflecție și măsuri de intervenție îmbunătățite.