Cautare |
|
Meniu rapid |
|
|
Noutati |
Echipa redacţională urează un călduros Bun venit doamnei profesor Lena Dominelli si domnului profesor Malcolm Payne, două personalităţi recunoscute la nivel internaţional în domeniul asistenţei sociale, care au acceptat ca începând cu nr. 1/2010 să facă parte din Advisory Board al Revistei de Asistenţă Socială.
detalii
|
Indexare |
Revista este indexata in ProQuest,EBSCO, Social Work Abstracts, CEEOL,Index Copernicus,SCIPIO,GESIS,IBSS si ERIH+
Revista este acreditata B+ de catre CNCSIS
|
|
Home > Arhiva > 2022 > Numar: 1 > Editorial: Perspective de cercetare privind protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi Editorial: Perspective de cercetare privind protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi
by:
- Cosmin Goian (West University of Timisoara, Faculty of Sociology and Psychology, No. 4th V. Pârvan Boulevard, Timişoara, România, E-mail: cosmin.goian@e-uvt.ro)
- Loredana-Marcela Trancă ( West University of Timisoara, Faculty of Sociology and Psychology, No. 4th V. Pârvan Boulevard, Timişoara, România, E-mail: loredana.tranca@e-uvt.ro)
Numărul 1 din 2022 al Revistei de Asistenţă Socială şi-a propus să publice articole originale, cu privire la problematica persoanelor cu dizabilităţi din România. Tematica, importantă şi actuală pentru spaţiul asistenţei sociale româneşti a avut ca rezultat publicarea a 12 articole realizate în calitate de unic autor sau în echipe de lucru. Sumarul este variat, prezentând cercetări realizate în România, cu diferite tematici din sfera asistenţei sociale a persoanelor cu dizabilităţi, cu importante referinţe şi din zona interdisciplinară.
Astfel, o echipă formată din autorii Loredana Marcela Trancă, Theofild-Andrei Lazăr, Antonela Savu şi Andreea Uscatu, a publicat un articol despre acces şi echitate în învăţământul superior şi nevoile studenţilor cu dizabilităţi.
Un articol pe o temă sensibilă şi insuficient explorată este al autoarelor Mara Chivarişi Eva Rus, despre sexualitatea persoanelor cu dizabilităţi.
Doamnele Felicia Andrioni, Lavinia Elisabeta Popp şi Oana Lavinia Filip au fost acceptate spre publicare cu un articol despre modele de bună practică în intervenţia cu tinerii cu nevoi speciale, dar şi cu un articol despre evoluţiaintervenţiilor în cazul persoanelor care au tulburări de tip psihotic.Rezultatele acestei cercetări longitudinale contribuie la adaptarea contextelor intervenţiilor şi îngrijirii persoanelor cu tulburări psihotice în remisie.
Un articol despre termenii legaţi de prejudecăţi, discriminare şi stereotipuri cu referire la dizabilităţile fizice şi psihice ale indivizilor a fost acceptat pentru autorul Remus Runcan.
O echipă formată din autorii Maria Cristina Bularca, Coman Claudiu, Tudorică Radu, Oana Lavinia Filip, Atena Gagiu (Şoşoi), Doina Drăguineaşi Adriana Marian prezintă o cercetare despre modul în care persoanele cu dizabilităţi au fost portretizate în mass media în timpul pandemiei COVID-19.
Domnul Adrian Toma a publicat un articol despre vulnerabilitatea persoanelor cu dizabilităţifaţă de mediile cu incidenţă ridicată a contravenţiilorşiinfracţiunilor.
Autorii Cosmin Goian, Luiza Vlaicu, Geanina Moţăţeanu, Dănuţ Sorin Bălăuţă şi Cosmin Popovici au publicat o lucrare despre efectele pandemiei de Covid-19 asupra copiilor cu cerinţe educative speciale din mediul rural din judeţulMehedinţi.
Doamnele Loredana MarcelaTrancăşiTimoteeaPuşcaş au prezentat o cercetare calitativă privind provocările cu care se confruntă părinţii copiilor cu autism în perioada pandemiei de COVID-19.
Autoarea Mihaela Gavrilă-Ardelean a publicat un articol despre rolul asistenţilor sociali şi nevoile psihiatriei comunitare din România.
O temă cu privire la adaptarea părinţilor care au copii cu nevoi speciale la contextul pandemiei a fost publicată de doamnele Gianina-Mălina Lăzărescu, Otilia Ioana Tudorel şi Mona Vintilă.
De asemenea, a fost acceptată spre publicare şi o temă realizată de doamnele Beatrice Măguranşi Mona Vintilă, cu privire la impactul atitudinilor de alimentaţie a copiilor faţă de stima de sine în context familial.
Diversitatea şi actualitatea articolelor acceptate spre publicare oferă rezultate utile cercetătorilor şi practicienilor din domeniul asistenţei sociale a persoanelor cu dizabiltăţi, lăsând deschise teme de reflecţieşi măsuri de intervenţieîmbunătăţite.
|
|
|
|