Cautare |
|
Meniu rapid |
|
|
Noutati |
Echipa redacţională urează un călduros Bun venit doamnei profesor Lena Dominelli si domnului profesor Malcolm Payne, două personalităţi recunoscute la nivel internaţional în domeniul asistenţei sociale, care au acceptat ca începând cu nr. 1/2010 să facă parte din Advisory Board al Revistei de Asistenţă Socială.
detalii
|
Indexare |
Revista este indexata in ProQuest,EBSCO, Social Work Abstracts, CEEOL,Index Copernicus,SCIPIO,GESIS,IBSS si ERIH+
Revista este acreditata B+ de catre CNCSIS
|
|
Home > Arhiva > 2025 > Numar: 2 > Editorial: Asistența socială într-o societate superdiversă Editorial: Asistența socială într-o societate superdiversă
by:
- Cosmin Goian (West University of Timisoara, Faculty of Sociology and Psychology, No. 4th V. Pârvan Boulevard, Timişoara, România, E-mail: cosmin.goian@e-uvt.ro)
- Loredana-Marcela Trancă ( West University of Timisoara, Faculty of Sociology and Psychology, No. 4th V. Pârvan Boulevard, Timişoara, România, E-mail: loredana.tranca@e-uvt.ro)
- Luiza Vlaicu (West University of Timisoara, Faculty of Sociology and Psychology, Blvd. Vasile Pârvan, Nr. 4, Timişoara, România, E-mail: vlaicu.luiza@gmail.com
)
Inițiativa echipei de la Departamentul de Asistență Socială de la Universitatea de Vest din Timișoara de a propune un număr dedicat analizei domeniului asistenței sociale într-o lume super diversă, a fost motivată de provocările globale ale adaptării sprijinului social la nevoile unei populații tot mai variate: cultural, religios, de gen, identitate, etnic, statut socio-economic sau stil de viață.
Prezentăm în continuare succint articolele publicate care se încadrează în tematica numărului curent al Revistei de Asistență Socială nr. 2/2025.
Primul articol din sumar al colegei de la Universitatea din Trento, Annamaria Perino abordează problematici actuale în domeniul îngrijirii paliative în Italia. Analiza ei evidențiază rolul asistenților sociali în furnizarea de sprijin holistic indivizilor și familiilor care navighează pe terenul delicat al îngrijirii la sfârșitul vieții. Articolul cercetătoarei Mariana Stanciu abordează o temă actuală a integrării sociale în România prin achiziționarea unei locuințe. Cu un subiect original și foarte puțin prezentat în spațiul social românesc a aplicat și doctoranda Andreea Snejana Simici pe tema arhitecturii temporare, ca instrument de integrare socială. Înțelegerea mișcării umane și a implicațiilor acesteia este îmbogățită de articolul lui Radu Simion, Living Roots. Migration as a Path to Biocultural Renewal. Acest articol oferă o perspectivă nuanțată asupra migrației, încadrând-o nu doar ca deplasare, ci ca un potențial catalizator pentru îmbogățirea bioculturală, un aspect vital în lumea noastră din ce în ce mai interconectată.
Conţinutul prezentului număr continuă cu articolul universitarei din Timișoara, Patricia Runcan care abordează legăturile și rolurile sociale ale specialiștilor în situații de conflict militar.
Căutând claritate conceptuală, Marina Alexandra Tudoran, Laurențiu Gabriel Țîru și Alexandru Neagoe prezintă o analiză bibliometrică a conceptelor convergente ale justiției sociale. Analiza lor riguroasă oferă o imagine de ansamblu valoroasă a peisajului intelectual din jurul acestui principiu de bază al asistenței sociale, contribuind la o înțelegere mai nuanțată și mai informată.
Atitudinile și percepțiile din cadrul comunităților noastre sunt relevante pentru integrarea socială. Studiul Georgianei Imre despre percepțiile și atitudinile studenților față de foștii deținuți, oferă informații valoroase asupra barierelor societale cu care se confruntă persoanele care se reintegrează după încarcerare.
Explorând abordări inovatoare în sprijinirea populațiilor vulnerabile, Elena Maria Felea (Bochiș) și colaboratorii oferă o analiză intitulată „Perspectivele lucrătorilor sociali asupra metodelor și tehnicilor inovatoare în sprijinirea persoanelor cu dizabilități”. Descoperirile lor pun în lumină practicile în evoluție ale profesioniștilor în asistență socială în acest domeniu.
Din zona psihologiei sănătății este publicat și un articol al doamnelor Dragana Herțegan, drd. și prof.univ.dr Mona Vintilă. Interconexiunea dintre bunăstarea fizică și mentală este adusă în prim-plan de acest articol, care subliniază impactul psihosocial, adesea, trecut cu vederea, al problemelor dermatologice și rolul vital al asistenței sociale în abordarea acestor nevoi complexe. Pe tematica implicațiilor sociale ale tatuajelor și a imaginii corporale a fost acceptat un articol al doamnelor Svetlana-Daciana Flueraru și Mona Vintilă.
Trei doctorande în asistența socială de la UVT, Geanina-Ștefania Moţăţeanu, Monica Angelica Todea și Mihaela Gabriela Irimia au publicat o cercetare despre comunitățile rurale de vârstnici din județul Timiș. Această contribuție evidențiază intersecționalitatea vulnerabilității și rolul crucial al asistenței sociale în asigurarea unui sprijin echitabil în comunități din ce în ce mai diverse.
Articolul „Protection Measures and Community Integration of Elderly People in a Situation of Social Isolation: Challenges and Solutions in the Context of Contemporary”, România oferă perspective oportune în abordarea izolării sociale, o preocupare semnificativă în societatea modernă.
Profesorul Remus Runcan, împreună cu Dana Rad și Gavril Rad au fost acceptați pentru publicarea unui articol despre reziliență în situații de violență domestică. Această lucrare oferă o înțelegere rafinată a rezilienței, oferind cadre valoroase pentru intervenție și sprijin.
Articolul lui Mihai Daniel „Factorii determinanți ai separării copilului de familie: Analiză socio-demografică în județul Cluj” oferă o analiză socio-demografică, oferind perspective bazate pe date pentru eforturile de prevenire și intervenție în protecția copilului.
Articolul lui Alin Horvath și Mihaela Gavrilă-Ardelean ”Improving the Quality of Life for Children from Disadvantaged Backgrounds and Social Integration through Team Sports” subliniază potențialul inițiativelor comunitare în promovarea bunăstării și incluziunii.
Lucrarea ”Learn and apply Applied methods and techniques in social work” își propune să analizeze tehnicile și metodele utilizate de asistenții sociali în interacțiunea cu beneficiarii, precum și rolul comunicării în practica asistenței sociale.
În final, articolul ”Principiile doctrinei sociale catolice. Aspecte utile pentru asistenții sociali” oferă o contribuție valoroasă la intersecția dintre teologie și practica socială. Articolul explorează cadrele conceptuale ale teologiei de tip caritas și ale predării sociale catolice, pledând pentru o abordare multi și transdisciplinară a formării profesioniștilor rezilienți atât în serviciile diaconale, cât și în cele sociale.
Articolele incluse în acest număr abordează teme diverse care se bazează pe analize teoretice, cercetări, abordări critice, reflexive și cu propuneri utile în acord cu subiectele abordate. Avem încredere că acest număr al Revistei de Asistență Socială va stimula gândirea critică, va inspira abordări inovatoare și va consolida și mai mult rolul vital al asistenței sociale în navigarea prin complexitățile sociale actuale.
|
|
|
|